Onlangs publiceerde het Britse Opinion Research een onderzoek waaruit blijkt dat 49% van de 3.813 ondervraagde personen geen acht slaat op de houdbaarheidsdatum van cosmetica. 15% weet niet dat cosmetica een houdbaarheidsdatum heeft en 66% geeft toe dat cosmetica ook na de vervaldatum te gebruiken. Maar hoe zit het nu precies met die houdbaarheid? LOOkX geeft antwoord!

Zijn cosmeticaproducten beperkt houdbaar?

Net zoals voedingsmiddelen en medicijnen zijn ook cosmetica beperkt houdbaar, maar de meeste vrouwen gebruiken deze producten ook na de vervaldatum en riskeren daarmee huidproblemen. Weet wel dat veel make-upproducten uit water bestaan, en waar water is groeien bacteriën. Check daarom regelmatig je make-upproducten op hoe lang je deze al hebt liggen en vervang ze. Zure melk en beschimmeld brood gooien we direct weg. Waarom zouden er voor make-upproducten andere regels gelden?

Hoe lang kan je je make-up en huidverzorgingsproducten nou eigenlijk bewaren?

mascara vier tot zes maanden gebruiken, oogschaduw en blush gaan maximaal 24 maanden mee en oogpotloden zou je na 18 maanden al naar de prullenbak moeten verwijzen. Een lippenstift of gloss mag je ongeveer 2 jaar gebruiken. Hoe moeilijk het soms ook is om geliefde make-upjes of je favoriete crème weg te gooien, toch doe je er goed aan.

In de loop van de tijd hopen zich bacteriën en andere micro-organismen in de producten op die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Ze kunnen irritaties of infecties veroorzaken. Dat is ook de reden waarom een aantal jaren geleden het zogenaamde ‘PAO’ symbool is geïntroduceerd. PAO staat voor Period After Opening. Op de verpakking van cosmetische producten vind je deze indicatie in de vorm van een geopend cosmeticapotje met daarin de duur (in maanden of jaren) dat het product na opening houdbaar is. Om de vervaldatum te kunnen bepalen, moet je dus wel weten wanneer je het product geopend hebt.

Hoe weet je nou of een product nog te gebruiken is?

Twijfel je of een make-upproduct nog wel te gebruiken is? Check kleur, geur en textuur. Is deze veranderd, gooi het product dan meteen in de vuilnisemmer. Stinkt het of irriteert het je huid? Ook dan is het tijd om weg te gooien.
Ook bij zonneproducten moet je goed uitkijken, de kracht van de zonnefactor loopt terug als de fles regelmatig open is geweest en in het zonnetje heeft gelegen onder je strandbedje. Het beste is elk jaar nieuwe zonneproducten te gebruiken, dan weet je zeker dat je optimaal beschermd bent tegen de zon.

Tips voor langere houdbaarheid

Enkele tips voor betere hygiëne en houdbaarheid van je producten:

* Sluit de producten na elk gebruik zorgvuldig af.
* Bewaar producten niet in de zon.
* Voorkom bij mascara en eyeliners dat lucht in en uit de verpakking wordt gepompt met het  borsteltje.
* Neem nooit crème uit een pot met ongewassen handen. Het beste is om een spatel of een wattenstaafje te gebruiken.
* Maak sponzen, spatels en borstels die met cosmetica in aanraking komen goed schoon en laat ze drogen voor (her)gebruik.